Hoe kom je eruit als je door angst bevangen wordt?

Fascinerend vind ik het hoe iemand zijn eigen gedachten ervaart. Zijn het gedachten die steeds maar herhaald worden? Versterken de gedachten het negatieve en het uitzichtloze? Of zorgen de gedachten er ook voor dat ruimte schept en oplossingen geeft? Wekken je gedachten angst op? Of zorgen ze er juist voor dat het afneemt?

 

Wat zijn jouw gedachten als je angstig bent? Wanneer voelde je angst voor het eerst? Was er een aanleiding? Neemt de angst je nog steeds helemaal in beslag waardoor het je niet lukt om eruit te komen?

 

Wat is angst?

Door het coronavirus kun je goed zien hoe angst eruitziet. Er werd over bijna niets anders meer gesproken. Ieder onderwerp in gesprek werd er onbewust naartoe gedraaid. Zoals je misschien merkte bij jezelf, word bij angst het denken onvrij, doordat het steeds maar dezelfde gedachten zijn. Het gevoel van angst speelt de hoofdrol en gaat alle andere gevoelens in de weg liggen. Er is geen ruimte meer voor iets anders. Het verlamt je om nog iets te doen, omdat al je zekerheid is verdwenen. Je weet niet meer waar je goed aan doet als je naar buiten gaat, want angst was overal en in alles en iedereen.

 

Verschillende soorten angst

Misschien heb je gemerkt dat de een bang is dat hij zelf het virus krijgt, de ander weer dat hij een ander niet wilt besmetten. Je wilt het immers niet op je geweten hebben dat jij de oorzaak bent van de dood van de ander. Tenminste, zo meld de reclame…. Weer andere mensen zijn bang om buitengesloten te worden, omdat die totaal niet achter de mening van RIVM en de besluiten van de regering staat. Ook speelt de angst voor het verlies van je werk of faillissement een grote rol en angst voor de toekomst met de ‘nieuwe werkelijkheid’, wat dat ook wezen mag.

 

Angst zorgt voor lichamelijke kwaaltjes en ander gedrag

Angst manifesteert zich in je lichaam. De een krijgt spanningen tussen de schouders, de ander krijgt er hoofdpijn van, slecht slapen, enzovoorts. Het hamsteren van wc-papier en voedsel was in de eerste lockdown overduidelijk ander gedrag dan normaal. Maar ook het schoonmaken van je huis, omdat je daar controle op hebt, zijn veel mensen gaan doen. Sommige mensen isoleren zichzelf en stoppen ineens met contact met vrienden en familie. Ook kunnen gevoelens van eenzaamheid, neerslachtigheid de boventoon gaan voeren en kan er een depressie bij komen.

 

Wat kan ik voor je doen?

Ik begeleid mensen om met hun angst om te gaan. Door gesprek en eventueel kunstzinnige opdrachten laat ik je weer de verbinding met jezelf en je omgeving maken. Via oefeningen kan ik laten zien hoe je je voelt als je midden in de angst zit. Ik laat je vervolgens een tegenbeweging ervaren, zodat je wat steun krijgt en beetje bij beetje weer het zelfvertrouwen voelt. Dat geeft zekerheid, zodat je je weer veilig voelt. Op deze manier krijg je weer grip op je leven en kun je weer in balans komen met jezelf en weer contact maken met je omgeving.

 

Nieuwsgierig hoe dit werkt? Kom gerust een keer langs.

 

Hartegroet,

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website