Jezelf spiritueel ontwikkelen start met zuiver waarnemen

Dat we allemaal onze eigen mening hebben is normaal, maar wanneer het nergens op stoelt, dan krijg ik er altijd een beetje de kriebels van. De moeilijkheid is dat veel mensen niet meer doorhebben wanneer ze vanuit hun eigen meningen iets zeggen en

 

Photo by kyo azuma on Unsplash

Een voorbeeld. Het ministerie van Onderwijs is van mening bent dat hoe meer uren een scholier les krijgt, dat hij dan ook meer weet van bijvoorbeeld wiskunde. Scholieren in Finland laten echter het tegendeel zien*. Zij hebben minder uren school, maar scoren met o.a. wiskunde wel beter dan de Nederlandse scholieren. Het ministerie van onderwijs is echter van mening dat scholieren die meer naar school gaan, ook slimmer worden. Waarop is dit dan gebaseerd? Want als je naar de feiten kijkt wordt het tegendeel bewezen. Toch houdt het ministerie hieraan vast.

 

Hoe komt het dat we tegenwoordig bijna alleen nog maar verhalen van wetenschappers geloven en zelf niet meer nakijken of dit wel klopt? Dit heeft te maken met onze manier van denken. Deze is door de eeuwen heen veranderd. Vroeger was ons denken nog sterk verbonden met ons gevoel en dat speelde juist een belangrijke rol in onze besluitvorming. Nu mag ons gevoel niet meer bestaan in het onderzoeken. Daarnaast kunnen tegenwoordig steeds minder mensen met hun eigen gevoel goed omgaan. Als je manier van denken alleen nog maar over ‘weetjes’ gaat en niet meer verweven is met ons gevoel, dan kom je ook niet verder dan in de ‘weetjes’ blijven. Wat is hier aan de hand?

 

Hoe meer lineair je bent, des te beter het resultaat. Hier dan. Alleen denken we dat over alles.

Ons denken is sinds de Renaissance heel langzaam opgeschoven naar een andere manier van denken.

Sinds die tijd hebben we zo ongelooflijk veel ontwikkeld op welk gebied dan ook. Hiervoor heb je een bepaalde manier van denken nodig; zoals meten en berekenen van punt, verwijdering, snelheid, aantrekking en dergelijke, want dit was de vooruitgang. En zo gebruikten we begrippen om de zintuigelijke wereld te ordenen. In ons denken zijn we steeds meer op deze manier de wereld gaan benaderen.

 

Vroeger stond de kerk centraal voor mensen.

Door al die ontwikkeling van de wetenschap, zijn we van religie overgestapt naar de rijkdom van onze economie en werd kennis en wetenschap het belangrijkste. Met als gevolg dat we alleen nog maar gewend zijn om materialistisch, wetenschappelijk en intellectueel te denken.

Alleen hiermee hebben we op geestelijk, spiritueel gebied veel verloren. Dit is weliswaar de bedoeling, volgens Steiner, want het draait allemaal om weer opnieuw contact te krijgen met de geestelijke wereld door onze ik-kracht te ontwikkelen. Dit kunnen we doen door bewustzijn te zijn door objectief en neutraal waar te nemen wat er gebeurd met alles wat je doet. En dat kan alleen door in verbinding te blijven met je gevoel.

 

Photo by James Coleman on Unsplash

Dat klinkt misschien raar (omdat ‘gevoel’ zo abstract is tegenwoordig), maar bijvoorbeeld waarnemen van de natuur ga je niet doen vanuit het meten van de lengte, gewicht wegen wat je ziet, van punt tot punt kijken hoe het nou precies zit. Zoiets heb je nodig om iets te bouwen, maar waarnemen van de natuur is kijken vanuit je gevoel en het hele beeld meteen in je opnemen.

 

Dit waarnemen vraagt om wakkerheid voor je omgeving, waardering voor wat je ziet en te voelen wat je ziet, want alleen zo kom je verder in plaats van alleen maar naar de buitenkant te staren.

Dat kan alleen als je waarneming objectief en neutraal is. Zo lang het gesmolten is met je eigen meningen en aannames, dan is het prut, klopt het niet en blijf je alles geloven wat iedere ‘kenner’ verkondigt op een media-kanaal, op het nieuws of in de krant.

 

Wil je in je eigen spirituele ontwikkeling vooruit? Dan is de eerste stap om bij jezelf wakker te blijven. En vraag je dan eens af bij alles wat je zegt, is het nu een echte waarneming of een mening, opvatting of aanname. Dan wordt het pas interessant waarom je eigenlijk een bepaalde mening, opvatting of aanname hebt. En of deze opbouwend of juist afbrekend is. Want dat laatste geeft je totaal geen energie en put je uit.

 

Wil je hierover in gesprek? Een onderwerp dat ik erg boeiend vind. Je kunt me bellen of het contactformulier invullen en ik neem contact met je op.

 

Hartegroet,

 

 

*Bronnen:

https://nos.nl/artikel/2146878-waarom-doen-finse-scholieren-het-zo-goed-op-school

https://www.onderwijsland.com/7/nieuws/191/waarom-doen-finse-en-estse-scholieren-het-zo-goed-op-school.html

 

Reageer op dit artikel

2 thoughts on “Jezelf spiritueel ontwikkelen start met zuiver waarnemen

  1. “voelen ” wat je ziet en tegelijkertijd neutraal en objectief blijven? Voor mij zit daar een soort tegenstelling in.

    Want neutraal en objectief blijven doe je toch niet gevoelsmatig?

    Ik wil hier graag met je over sparren.

    Warme groet, Bea

    • Dag Bea, bedankt voor je ‘logische’ reactie. Ik moet nog even wennen aan dat ik weer blog en de reacties op mijn website in de gaten moet houden. Vandaar dat ik nu pas reageer.

      Ik snap dat je zegt dat het voor je een tegenstelling is om neutraal en objectief te zijn en dat je denkt dat dit niet kan als je tegelijkertijd voelt. Wat mensen vergeten is dat hun innerlijk uit denken, voelen en willen bestaat. Alleen zijn we de laatste lange tijd in ons ‘intellectueel denken’ geschoten en alles op een ‘logische’ manier benaderd, waarbij het gevoel geen rol mag spelen. Dit is een ahrimanische ontwikkeling, om zoveel mogelijk het gevoel te blokkeren. Logisch, intellectueel denken is handig als je bijvoorbeeld iets bouwt en je alles nauwkeurig moet meten. Maar op heel veel andere werkvlakken is deze manier van werken niet echt logisch, want als mens denk je, voel je en wil je. Het hoort bij elkaar.

      Nu is het volgens Rudolf Steiner belangrijk geweest dat we ons denken naar het logisch, intellectuele manier trainen, zodat we van hieruit weer opnieuw vanuit ons bewustzijn ons ‘levend denken’ gaan aanspreken, zodat we daadwerkelijk verder kunnen kijken dan alleen naar ‘dode’ feiten en hierdoor we niet verder komen.
      Het grappige vind ik dat heel veel onderzoeken op zich wel goed uitgevoerd zijn, maar dat de conclusies, dus doordat mensen erover nadenken, toch geen goede uitkomsten aangeeft. Daarnaast is het ook goed om te weten dat een onderzoek niet zomaar neutraal en objectief is. Kijk altijd naar wie de onderzoeken bekostigd, dan weet je bijna altijd al welke uitkomsten uit dat onderzoek komt.

      Een mens kan zijn denken, voelen en willen niet uitsluiten, ook al is het wenselijk in deze tijd om op deze manier te denken. Het is wel belangrijk om je eigen denken, voelen en willen te ontwikkelen, zodat het niet onder je eigen aannames, overtuigingen, ervaringen een verkeerde conclusie wordt gemaakt.

      Afgelopen jaar in de verdiepingscursus ‘De kracht van de waarneming’ heb ik in 7x iedereen dit laten ervaren. Komend jaar zal dit ongetwijfeld wel weer gegeven worden. Maar ik vind het leuk om je weer te zien en hierover te discussiëren. Het houdt me scherp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website