Ben je nou een bezige bij of toch stiekem een gemakzuchtige luiaard?

Als het avond is, m’n kind net op bed gelegd, dan kan ik zo moe zijn dat ik het liefste op de bank plof, benen omhoog en Netflix aanzet. Herken je dat? Of dat het eind van de middag is en ik bedenk me dat er nog gekookt moet worden en stress in de tent is. Iedereen heeft dan al honger en ik moet zelfs nog beginnen. Dan maar even langs de Chinees voor een bak nasi, wel zo makkelijk. Ik zou mezelf absoluut niet lui willen noemen, maar er zijn van die dagen dat het erin hakt. Dan doe ik dat; even langs de Chinees en in de avond bank hangen en een film kijken.

Ergens in een ogenblik lees ik een klein stukje uit van de blog van Ridzerd* over ‘gemakzucht’: Steiner geeft aan dat gemakzucht behoort tot de meest verspreide eigenschappen van de tegenwoordige mensheid. Als wij de vraag stellen: hoe komt het dat de meeste mensen dit of dat niét doen? Dan komt het door gemakzucht. Of we nu met de belangrijkste zaken bezig zijn of met de onbenulligste dingen bezig zijn: gemakzucht is het die het hele mensenleven doordringt. De hang naar het oude, vertrouwde, het zich niet kunnen losmaken van het oude, dat is een hangen blijven aan de gemakzucht.” Bron*

In eerste instantie trok ik het mezelf niet aan, maar wel denk ik meteen aan wat vrienden, die van die lekkere lui-dingen doen, die ik mezelf eigenlijk niet gun. Zoals een vriend van mij die makkelijk twee uur in bad kan liggen. Of een andere vriend die iedere avond op de bank hangt en series kijkt, dan hij zijn to-do-in-huis-lijst afmaakt die al vanaf het begin dat hij daar woont heeft hangen en nog niets is aangepast. Maar ineens bedacht ik me dat in ons huis in iedere kamer ook wel een of andere klusje al maanden op zich laat wachten. Ai, ik mag mezelf ook schaarsen onder de gemakzuchtigen.

Toch zie ik mezelf liever als een bezig bijtje. Dat is dus maar voor een gedeelte waar. Ik zit in een flow als ik energie heb. Maar als ik weer getackeld ben door vermoeidheid, dan overheerst de gemakzucht in mij. Het feit is gewoon dat er dan niets meer uit mijn handen komt.

Waarom is het zo belangrijk voor me om niet gemakzuchtig te zijn? Omdat dit erin geslopen is en er te veel uitnodiging is om vooral op de bank te gaan hangen. Iets wat ik als een tiener veel heb gedaan toen ik alleen thuis was. Toen merkte ik dat de tv voor mij mijn leven was. Ik had eigenlijk geen leven, behalve als ik in het weekend uit ging. Verder hing ik heel veel op de bank achter de tv. Totdat ik het doorhad hoe sterk dit mij beïnvloedde.

Wat is er mis met op de bank hangen en een serie kijken? Op zich klinkt het goed, maar pas echt goed als al het anderen in je huis en voor je werk he-le-maal af is. En dat is nou juist waar het schort, want meestal is dat niet zo. Alleen voelen we ons zo moe dat we in de avond of zelfs al in de middag niet de fut meer hebben om iets aan onze eigen doelen te doen.

Waar ligt dat dan aan? Als je kijkt naar tegenkrachten dan spelen er meerdere hierin mee. De tv, en de tablets/ Ipads en mobieltjes, want alles kun je erop zien. Ik las ergens: “Het moment dat de mens helderhorend werd, werd de telefoon uitgevonden, tegen de tijd dat mensen helderziend werden, werd de televisie uitgevonden.” Een film kijken vraagt al gauw 1,5 uur van je tijd. En series zijn helemaal verleidelijk, want je komt bijna niet meer van de bank af, totdat je bedenkt dat je nu toch echt moet gaan slapen.

In ieder geval is het duidelijk dat je hier allemaal niet productief van wordt. Techniek is een ontwikkeling van de tegenkracht Ahriman. Op zich niks mis mee, zolang techniek en hiermee dus al deze apparaten op een goede manier in je leven kunt gebruiken.

Als er niets meer uit je handen komt voor meerdere dagen en je eigenlijk alleen nog maar bank-hangt, dan kun je nadenken wat je nu precies wilt met je leven. Want dit bank-hangen zorgt ervoor dat je nergens geen zin meer in hebt om te gaan doen. Het is een soort ‘downer’ in je leven als je hiermee doorgaat.

Voor mij persoonlijk geldt dat, zodra ik stop met kijken en naar bed wil gaan, dat ik dan opnieuw al die klusjes om me heen zie. En dat knaagt aan me. Wanneer dit teveel gebeurd, dan weet ik dat ik dit moet aanpakken.

Hoe pak je dit bij jezelf aan?

  • Als het kan, doe je dat grote scherm weg of je zet het boven of in een andere kamer neer. Dat scheelt al een stuk verleiding. Dit geldt ook voor de tablet/ Ipad; niet in het zicht in de woonkamer,
  • Geen mobieltjes/ tablets/ Ipads in de slaapkamer, want als je dan in bed ligt, kun je daadwerkelijk je avond gaan afronden. Deze apparaten houden je wakker. Is je mobiel of Ipad je wekker? Koop dan een simpel wekkertje. No excuses!
  • Vind je een serie leuk? Doe er dan wat nuttigs bij, zoals strijken, iets van vilt maken, zoals poppetjes voor de seizoenstafel naaien, of je gedroogde kruiden uit de tuin ontdoen van takjes. Weet ik veel, ik verzin ook maar wat,
  • Ben je veel moe? Ga dan meer je eigen behoeftes volgen i.p.v. op alles reageren wat er zoal langskomt. Tegenwoordig is wel om iedere hoek iets te doen. Maak keuzes die bij jou liggen en niet omdat een ander het gezellig vindt dat je erbij bent. Dit scheelt een stuk tijd en energie,
  • En dan kan ik wel vertellen over voldoende slapen, structuur in je leven hebben, ook sporten om in beweging te blijven, want dat geeft je energie, maar die kennen we allemaal wel.

Er is iets anders wat de meeste mensen niet kennen, wat ervoor zorgt dat je heel erg moe bent. De kans dan groot is dat je te veel tegenkrachten bij je hebt. Wanneer je reageert op een negatief wezen, dan lukt het je gewoon niet om weer fit te worden. Je kunt het vergelijken met dat een vriend bij je op bezoek komt en daar gaat het niet goed mee. Hij vertelt over hoe rot hij zich voelt en gaat weg en jij voelt daarna rot. Dan kun je rusten wat je wilt, maar je krijgt geen energie. Het duurt dan een tijdje dat dit uit je is en je weer energie hebt.

Mocht je interesse hebben wat dit is of er gewoon meer over weten, dan kun je altijd even contact opnemen. Want als je moe bent en je snel weer in je energie wilt zitten, dan is het handig om hier meer over te leren.

Maar goed, een hoop om op te pakken. Het lukt me in ieder geval veel beter dan twee jaar geleden, maar nog steeds lerende om van een gemakzuchtig luiaard meer een bezige bij te zijn.

Veel succes ermee.

Hartegroet,

 

Bron*: Rudolf Steiner – GA 140 – Okkulte Untersuchungen über das Leben zwischen Tod und neuer Geburt – Linz, 26 januari 1913 (bladzijde 167-168)

De grote Rudolf Steiner citatensite – Ridzerd

Gemakzucht

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website