Wat is het verschil tussen spiritueel doen of echt zijn? Het ligt net wat anders dan de meeste mensen denken

Het pad naar ontwikkeling

Het spiritueel pad naar …

Er is een verschil tussen mensen die het fijn vinden om zich gewoon wat verlicht te voelen door ‘spiritueel’ bezig te zijn en mensen die er echt wat voor willen doen en willen doorgronden hoe spiritualiteit echt werkt. De eerste groep doet vaak dingetjes die hen het idee geven dat het verlichtend en beschermend werkt. Maar wat ze precies doen en waarom, dat weten ze eigenlijk niet. En dit ook niet willen zoeken bij de antroposofie waar het om geesteswetenschap gaat. Misschien omdat ze dat niet interessant vinden of omdat ze lui zijn? Voor mij is dat oppervlakkigheid ten top. Omdat je namelijk niet weet wat en waarom je iets doet, de geestelijke begrippen zijn onduidelijk en zie je niet dat je eigenlijk bezig wordt gehouden door een tegenkracht. M.a.w. je blijft lekker je ding doen, je voelt je verlicht, maar is dat werkelijk zo? Is er nu echt een verandering in je leven zelf of word je ‘voorgelogen’? Dat verschil kun je namelijk zien aan mensen, want de problemen bij deze mensen worden niet opgelost, maar blijven.

Weet je waarom je iets doet? Of is het een pleister?

Er zijn mensen die wel aan de slag gaan, verrast zijn door wat de antroposofie te bieden heeft (al dan niet geïnspireerd door onze antroposofische arts) en via die weg meer en meer in de antroposofie duiken en er echt mee bezig zijn. Het bijzondere daarvan is dat ik zie dat er veel gaande is met deze mensen, dat ze ermee aan de slag gaan, hoe lastig dat soms ook is, en zich van daaruit ontwikkelen. Het lijkt vaak dat deze mensen het moeilijker en zwaarder hebben, maar juist doordat ze het aangaan, duurt het misschien wel langer, maar het lukt ze wel omdat ze echt met geesteswetenschap bezig zijn en werkelijk ontwikkelen. In plaats van zeggen dat je je zo ‘verlicht’ voelt, terwijl je diep van binnen beter weet dat dat niet klopt.

 

Het is lastig om dit verschil aan te geven aan mensen die aan de oppervlakte blijven, want laten we wel zijn, niet iedereen is geroepen door de antroposofie. Nu is het immers de bewustzijnsperiode in de menselijke ontwikkeling, wat van ons mensen vraagt om juist vanuit bewustzijn de diepte in te gaan en van daaruit contact te maken met de spirituele wereld die gewoon om ons heen is.

 

Foto gemaakt door Nia-Raminez-unsplash!

Het is hetzelfde geldt voor alle ‘medische’ theetjes, kruiden en apparaten die mensen gebruiken om zich beter te voelen. Niet dat ik daar bezwaar tegen heb, want het is altijd beter dan de chemische pillen die je van de apotheek krijgt. Maar waar ik altijd op hamer, is waarom je het doet. Men kijkt vaak niet naar de achterliggende oorzaak waarom die kruiden etc. nodig zijn. Het is alsof je een pleister plakt; het bloeden stopt maar de oorzaak los je niet op. En alles in deze tijd vraagt om bewustzijn en niet om trucjes en pappen-en-nat-houden met pilletjes, apparaten etc. Dus ik zeg niet dat je het niet ‘mag’ doen, maar dat je weet waarom je iets doet, maar dan ook echt weet waardoor je dit even nodig hebt. En daar zit nu juist het verschil in.

 

Welke richting iemand opgaat dat is moeilijk te zeggen, want hierin heeft iedereen zijn eigen weg en maakt hierin zijn eigen keuze, passend bij je levenspad, anders gezegd je karma. En vaak duurt het ook even, omdat je gaat zien hoe de Vijf Biologische Natuurwetten werkt binnen de Antroposofie en daardoor soms de oorzaak te vinden is bij de Vijf Biologische Natuurwetten en soms de oorzaak vanuit de Antroposofie op een ander niveau ligt.

 

Ik hoop je te zien bij een van onze cursussen over antroposofische geneeskunde, de vijf biologische natuurwetten of vanuit kunstzinnige antroposofische geneeskunde.

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

2 thoughts on “Wat is het verschil tussen spiritueel doen of echt zijn? Het ligt net wat anders dan de meeste mensen denken

  1. Waarom is spiritualiteit alleen ‘goed’ als je het op jouw manier bedrijft?
    Dat lees ik uit dit blog en daar ben ik het niet mee eens.
    Waarom is jouw perspectief over spiritualiteit het uitgangspunt? Sommige mensen komen van heel ver en dan is een beetje bezig zijn met spiritualiteit al heel wat. Dit kan wel eens de opmaat zijn naar een dieper niveau, waar zij dan naar toe groeien. In 1 x de stap naar diepte is dan veel te groot.
    Het is nogal ontmoedigend om dan oppervlakkig en lui te worden genoemd.
    Ik denk dat spiritualiteit in vele vormen uitgedragen kan worden en dat niks goed of fout is.

    • Dag Ilja, Bedankt voor je reactie. De blog die je ontvangt komt van mij en vanuit mijn visie. Mijn vertrekpunt is de antroposofie, omdat Centrum voor GeneesKunst een antroposofisch, medisch, spiritueel centrum is.

      Ik ben het met je eens dat er mensen zijn voor wie, zoals je zegt, een klein beetje spiritualiteit doen al best veel is voor ze. Dat klopt. En dat ze op dit niveau blijven of er verder mee gaan, het kan allebei. Daar gaat het mij ook niet om, want ook dat is een keuze. Het is niet zo dat ik dan iedereen die ‘minder’ met spiritualiteit bezig is, allemaal lui en oppervlakkig vindt. Beslist niet. Het is zelfs het tegenovergestelde, want ik ken een aantal mensen die heel aards en praktisch zijn en dat ze daardoor veel meer contact hebben met het spirituele dan iemand die iedere week zijn meditatie doet. En daar zit het hem juist in.

      Er zijn genoeg spirituele mensen, die zichzelf ‘verlicht’ noemen, maar dat ze niet in de gaten hebben dat ze enorm beetgenomen zijn door de tegenkrachten. Deze mensen laten naar buiten zien dat ze er goed in zijn, maar toch bij mij komen om vragen te stellen omdat ze aangeven ‘geen idee te hebben wat ze doen’. En daar schrijf ik dan over; wel van alles willen weten, maar er eigenlijk zelf geen moeite voor willen doen om zich erin te verdiepen. Door wel zelf van alles doen en laten zien wat ze doen, maar veel meer als een trucje, zonder dat ze echt contact hebben en van daaruit doen wat er gevraagd wordt.

      Zoals de grondlegger van de antroposofie, Rudolf Steiner, zegt zelf dat er zijn meerdere wegen naar de hogere geheimen. De hoogste wijsheid is uniform alleen de weg ernaar toe is een persoonlijke. Maar als men eenmaal boven op de berg is, dan is het ‘uitzicht’ (wijsheid/kennis) uniform. Hij zegt letterlijk ‘Maar er zijn verschillende wegen om de top van de berg te bereiken, en men zal de weg kiezen welke vanuit het startpunt, waar men staat, de geschiktste is. Als men op een bepaald punt bij de berg staat en een weg vanuit de eigen positie kan volgen, dan zal men niet eerst om de berg heen lopen. Zo is het ook met de weg die naar de hoogste kennis voert.’

      Dus nogmaals, ik zegt niet wat goed of fout is. Iedereen is vrij om daar een keuze in te maken. Alleen ik werk en schrijf vanuit de antroposofie dat voor mij heel goed het ‘aardse’ met het spirituele verbindt. Mocht je daar meer over willen weten dan is het boek ‘De strijd om het menszijn’ van Rudolf Steiner interessant om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website