Wat is jouw geloof is ten opzichte van de gezondheidszorg?

Alexander-grey-unsplash

Daar sta je niet stil bij totdat je merkt dat er iets is met je lichaam dat niet weg gaat door een pilletje van de dokter. Even plat gezegd volgt dan vaak een lange weg met veel bezoeken aan de huisarts, daarna verschillende specialisten in het ziekenhuis en vervolgens ga je het zoeken in de alternatieve hoek.

 

Ik stond hier gisteren pas bij stil, omdat ik bij iemand de badkamer moest opruimen. Ik heb doosjes vol met pillen opgeruimd, zoals o.a. magnesium, vitamines D, B, C, maar ook allerlei verschillende zalfjes tegen het een of het ander. En flesjes voor verschillende soorten kwaaltjes, verband voor om polsen, enkels, zelfs voor de rug. Het leek wel een mini apotheek die naast het reguliere ook het alternatieve verkoopt in flesjes, potjes en pilletjes. Dit deed me denken dat we allemaal onze eigen gedachten hebben gevormd als het gaat over wat bij ons ‘werkt’ en wat niet. Dat is het. Ons geloof in wat werkt of wat niet werkt.

 

Ik had het daarna met mijn man erover dat ik in mijn jeugd een extreem ‘eczeem-patiëntje’ was, waarmee alles is geprobeerd om ervan af te komen. De Cortisonen crèmes van de dokter hielpen meestal maar tijdelijk en zorgde ervoor dat ik door de jaren heen steeds zwaardere Cortisonen crème moest gaan smeren. Dus daarna maar de alternatieve kant op. Ook daar heb ik crèmes geprobeerd die niets deden of het juist erger maakte. En na jaren had ik crèmes ontdekt die hielpen, maar vaak ook weer tijdelijk. En dat was dan alleen voor mijn huid.

 

nina-ramine-unsplash

Want naast m’n huid had ik blijkbaar Colitis Ulcerosa. Ook daar heb ik ervaring mee bij het ziekenhuis over medicatie. Met Colitis Ulcerosa heb je last van je darmen. Naast je ontlasting kwam er ook bloed uit.

Ook hier weer hetzelfde; in het begin leek het een beetje te helpen, maar door de tijd heen werd de medicatie steeds zwaarder.

Zo zwaar zelfs dat ze zeiden dat ik moest overgaan op Prednison. Dat heb ik geweigerd, want ik voelde me een ‘oude’ vrouw, terwijl ik pas 34 jaar was. Dus dit klopte niet.

Ook daar ben ik de alternatieve wereld voor ingegaan. Ook anders gegeten, vitamines en andere natuurlijke pillen. Het was het allemaal niet, maar ik voelde me door biologisch te gaan eten en geen pillen van het ziekenhuis meer wel een stuk beter. Hoewel de Colitis Ulcerosa niet over was.

 

Net zoals ik hebben veel mensen hun eigen ervaring als het gaat over gezondheid. Zoals je leest ben ik niet zo van de reguliere gezondheidszorg, omdat het voor mijn gezondheidsproblemen niet hielp. Het helpt even om de klachten te sussen, maar het gaat er nooit mee weg. Dus ik ben de alternatieve kant op gegaan en daarin heb ik ook van alles geprobeerd. Ik heb dan ook veel mensen ontmoet die in ‘iets’ geloven. Bij mij werkt dat geloof in ‘iets’ niet zo. Daar waren mijn klachten gewoon te heftig voor en ik heb gewoon te veel ervaring in wat er allemaal niet werkt of tijdelijk werkt. Als ik naar mezelf kijk, dan vertrouw ik meer op mijn ervaring dan op wat er gezegd en beloofd wordt wat er werkt.

 

stefan-rodriguez-unsplash

In mijn zoektocht ben ik uiteindelijk ook bij de antroposofische gezondheidszorg terecht gekomen. Vanuit mijn studie voor kunstzinnige therapie (hoort bij de antroposofische geneeskunde en niet bij de antroposofische sectie kunst) stond ik helemaal achter wat er gezegd werd over lichaam, ziel en geest. Het werd duidelijk uitgelegd en ik ervaarde zelf veel dat het klopt. Daarom koos ik tijdens mijn studie voor een antroposofische huisarts die bij klachten eerst begint met een natuurlijk antroposofisch medicijn en als de klacht bleef pas het reguliere toepaste.

 

Niet elke antroposofische arts is hetzelfde, dus ook niet wat ze aanbieden en hoe ze er zelf achter staan wat ze aanbieden. Met betrekking tot mijn huid en darmen, kwam ik ook hier niet verder, maar daarin had ik wel een alternatieve weg gevonden dat wat beter was voor mijn lichaam dan die heftige pillen en crèmes van het ziekenhuis.

 

Totdat ik zes jaar geleden een spiritueel antroposofische arts leerde kennen die mij een hele andere weg wees in de wereld van gezondheid. Antroposofische geneeskunde gecombineerd met 5 Biologische Natuurwetten (waar ik niets van af wist). Deze arts was de eerste waarbij ik ervaarde dat hij feitelijk en zuiver keek. Ook bij hem dacht ik eerst: “Ja, ja, eerst zien en dan geloven.” Maar inmiddels is het me duidelijk hoe gezondheid echt werkt*.

 

nadine-primeau-unsplash

Gezondheid is namelijk meer dan een lichamelijke of psychische kwaal. Dit wat ik vertel is niet dat ik erin ‘geloof’, maar meer dan dat. Ik weet hoe ons lichaam, ziel en geest werkt en heb ik zelf ervaren hoe het werkt. Het is niet even naar de dokter gaan en iets krijgen dat het direct, maar tijdelijk oplost. Het is de diepte ingaan, zoeken wat de symptomen precies zijn, hoe er vanuit de Antroposofie en de 5 Biologische Natuurwetten naar gekeken wordt en hiermee zelf aan de slag gaan en ervaren hoe dit is. Met als gevolg dat veel kwalen eindelijk definitief weg gingen. Met andere kwalen ben ik nog bezig, omdat het meer van mij vraagt om uit te zoeken en ermee geestelijk bezig te zijn. Naar een dokter of ziekenhuis ben ik al in geen jaren meer geweest. Wel ben ik van deze spiritueel antroposofische arts al jaren aan het leren, zodat ik zelf mijn kwalen kan oplossen. Ik en mijn man zijn dan ook niet snel meer bezorgd over een kwaaltje, want ons lichaam is zo bijzonder, je lichaam is een godsgeschenk en per definitie is NIETS erop gericht om je ziek te maken. Dus als je weet wat op zielsniveau de oorzaak is, dan pas kun je ermee aan de slag om dit voor jezelf op te lossen. Het is niet de makkelijkste weg, maar wel het meest zuiver. En het is geen geloven in het alternatieve, want antroposofische geneeskunde is wetenschappelijk opgebouwd. Je kunt alleen deze richting op als je zelf ervaren hebt dat het zo is.

 

 

 

* M’n Colitis Ulcerosa is over en m’n eczeem is nagegnoeg over. Als ik soms last van m’n huid heb, weet ik wat de oorzaak is en kan het zelf oplossen.

 

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website