Om welke strijd gaat het tussen Michael en de draak?

We zitten al bijna in de herfst. Binnenkort op 29 sept, is het Michaëlsfeest, zoals sommige dat weten, als je kind op de vrije school zit. Het is een feest dat eigenlijk alleen nog maar daar wordt gevierd. Maar waar gaat het Michaëlsfeest nou echt over?

Tegenwoordig hebben wij ons gevoel gescheiden van ons denken. Als het namelijk gaat om kennis en wetenschap, is er een verarming in ons denken ontstaan. Het lijkt alsof gevoel alleen nog maar een rol speelt bij ons persoonlijke stuk. Maar het ‘voelen’ of iets klopt of niet, gebeurt niet of nauwelijks. Gevoel is niet subjectief, zoals vaak beweerd wordt, maar dat wordt het wel als je alleen nog maar kennis vergaart met enkel het denken en dit wordt versterkt dankzij de technische ontwikkeling en online wereld. Alleen wel ten koste van de verarming van ons gevoel.

Je hebt je gevoel nodig om goed waar te nemen. Want door goed en zuiver waar te nemen kun je goed onderzoek doen in de wetenschap. Rudolf Steiner geeft ook aan dat in principe onze onderzoeken niet verkeerd zijn, alleen hebben we ons gevoel nodig om te waarnemen. Dit klinkt misschien gek. Maar de natuur kun je ook niet waarnemen met je cognitieve denken. Je gaat niet in de natuur staan en over ieder ditje en datje wat je ziet nadenken. Nee, wat je doet is de natuur voelen in zijn geheel. Je kunt alleen het schone en het ware van de natuur ervaren via je gevoel. Via je gevoel kun je vertellen waarom het zo’n impact op je heeft. Alles in de natuur is tenslotte de uiterlijke uiteindelijke vorm van de geestelijke wereld.

Als je over de natuur gaat denken, dan ga je los van je gevoel en ben je het kwijt. Dan ga je vanuit je denken de natuur in zijn ‘dode’ vorm bekijken en uitpluizen. En dat is precies wat het denken van deze tijd met ons doet; het abstraheren tot een dood voorwerp en dan dat voorwerp helemaal uit elkaar halen.

Wat heeft dit met het Michaëlsfeest te maken? En met de strijd tussen aartsengel Michaël en de draak?
Oorspronkelijk was dit een strijd in de geestelijke wereld, omdat er engelen waren die vanuit hoogmoed het zelf allemaal wilden gaan doen. Dat lag niet in het hoger geestelijk plan en zijn door Michaël uit de geestelijke wereld gehaald en in de vorm van een draak naar de aarde gebracht.

Op aarde kon de draak zich nergens mee verbinden, omdat alles een uitdrukking is van de geestelijke wereld. Behalve bij de mens. Want het was in het hoger plan de bedoeling dat de mensen hun eigen wil kregen. Dit kreeg de mens meer en meer, omdat ze voedsel eet van de natuur en hierdoor het goddelijk in zichzelf verandert door meer animale driftstuk in hem zelf. De wil dus. Daardoor kon de draak zich eindelijk met iets op aarde verbinden en dat is in de mens. De strijd tussen Michaël en de draak werd hierdoor een menselijke aangelegenheid. Aartsengel Michaël heeft daardoor de taak opgenomen om over ons mensen te waken.

Het was in het hoger geestelijk plan de bedoeling dat de mensen zich zouden intellectualiseren en hiermee het denken van het gevoel te scheiden, zodat ze volledig los kon komen van de geestelijke wereld. Wat ook is gebeurd, zo sterk zelfs dat er veel mensen zelfs totaal geen binding meer hebben met de geestelijke wereld. Dit was nodig, omdat de mensen van lange eeuwen geleden nog geheel verbonden waren met de geestelijke wereld. In de ontwikkeling van de mens is het de bedoeling om hier helemaal los van te komen, zodat ze opnieuw weer contact kunnen maken met de geestelijke wereld vanuit hun eigen bewustzijn. Zodat ze, eenmaal als dat lukt, helemaal zelfstandig verbonden kan zijn vanuit de geestelijke wereld en hiermee zichzelf verder ontwikkeld hebben.

Juist vanuit je gevoel de natuur en mensen waar te nemen, leer je jezelf vanuit je gevoel te verbinden met het denken. Dan krijg je geen abstracte conclusies meer over welk stofje je moet slikken om gezond te blijven, bijvoorbeeld vitamine D. Dan weet je, vanuit je eigen waarneming door je gevoel in te zetten, wat je nodig hebt in plaats van wat je opgelegd wordt door experts en media wat je moet gebruiken om gezond te blijven.

De strijd tussen Michaël en de draak die in jou zit, gaat over welke issues jij hebt, waar je last van hebt. Dit kan op lichamelijk niveau zijn, maar ook op geestelijk niveau ten opzichte van jezelf, maar ook in contact met anderen. Het gaat erom dat je hier bewust van wordt en dat je dit aanpakt. Niet vanuit een pilletje, kruidje of ander dingetje te slikken, maar door bewust te worden van je eigen problemen en deze te vergeestelijken. Daarmee pak je de oorzaak aan en heb je na een tijd hieraan werken niets meer nodig, want de strijd is dan opgelost!

Wil je hier meer over horen wat Rudulf Steiner hierover heeft verteld? Ga dan naar de lezing: Wat is de taak van Michael in deze tijd?

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website