Dit is de GeneesKunst van de Toekomst

Dit lijkt een overdreven uitspraak. Sterker nog, voor mij is het juist iets ouds waar wij van zijn weggegaan. Het was na de renaissence nodig om wetenschappelijke geneeskunde te ontwikkelen. Maar niet om alles op een wetenschappelijke weegschaal te wegen en hiermee de rest af te keuren. Wetenschappelijke geneeskunde is een zienswijze, terwijl dit maar een fractie is van wat er gaande is. Het is je misschien opgevallen dat het op dit moment een blinde strijd is met de officiële medische wetenschap om vanuit andere gezichtspunten te kijken en bespreken.

Ik schrijf dit niet om je een partij te laten kiezen om voor het een of het ander. Sterker nog, vanuit antroposofische geesteswetenschap is het belangrijk dat je onbevangen en objectief blijft waarnemen. Vanuit de medische wetenschap zijn er talloze ontwikkelingen die bewonderenswaardig zijn en mensen helpen. De andere kant is wel dat men in de wetenschappelijke geneeskunde veel fysieke problemen niet de oorzaak van kan vinden. Ze zijn vooral bezig om alles wat ze waarnemen in hun methodes te passen en van daaruit conclusies te trekken. Vaak zijn het gekleurde meningen aan hun kennis over de feitelijke inzichten en ontdekkingen. Die zijn vaak weinig bevredigend, omdat het niet de oorzaak ziet en dat aanpakt.

Jarenlang heb ik als kunstzinnig therapeut in reguliere gezondheidszorg instellingen gewerkt en mijn rapportage over patiënten plichtsgetrouw geschreven. Ik heb altijd mijn best gedaan om mijn achtergrond vanuit de geesteswetenschap zo goed mogelijk naar de wetenschappelijke geneeskunde te omschrijven. Nooit is hierover één vraag gesteld van collega’s.

Het is nu tijd om het om het geheel te laten zien. Daarmee bedoel ik om te schrijven hoe wetenschappelijke geneeskunde past binnen de antroposofische geesteswetenschap. Evenals hoe de biologische wetten hierin passen. Evenals hoe kunst helend werkt op de mens. Hoe raar dat voor de meeste mensen misschien klinkt. Wij zijn immers zo gewend dat het enkel gebruikt wordt als hobby, voor kinderen of iets wat in het museum hangt. Ook dit zal ik komende tijd uitleggen. Want het is tijd voor een nieuwe kijk op wat je ziet.

 

Laat je verrassen en Don’t say “NO”, but just say “O?”. Want ziektes kun je alleen helemaal oplossen als je vanuit antroposofische geesteswetenschap werkt en alle gezichtspunten erbij pakt; van de reguliere wetenschappelijke geneeskunde, biologische wetten en kunstzinnig werken.

 

 

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website